AOS Bloggar / Redaktionsbloggen

Toppkockar rockar avsmak på Berns

asiatiskaweb4-1040x416

 

Niklas Ekstedt table by PA Jorgensen

 

Superkockar.

Toppkockar.

Stjärnkockar.

Epiteten är många. Aldrig förr har väl kocken haft denna portion status – som hen har nu?

Stureplansgruppen har fattat galoppen och samlat sina tre största kocknamn på Berns Asiatiska: Niklas Ekstedt, Christian Hellberg och Karl Ljung samt residerande Johan Lindqvist för att i slutet av september inbjuda till en ”Chef’s Dinner”. Kockarna kommer då att tolka varsin förrätt, varmrätt, och dessert på asiatiskt tema. (Asiatiskt tema är för övrigt himla luddigt – vi vet ju hur stort och Asien är. Att bunta ihop asiatisk mat känns ibland lite som att lägga ihop alla köken i Syd- och Mellanamerika. Typ.)

Men. Jag välkomnar denna middagspryl ändå. Mest för att det ger en anledning till att få något annat än Berns Asiatiska vanliga meny av halvfabrikats-feeling. I tider när Farang tagit över rodret som stans mest asiat och när latinska smaker trendar så känns nämligen Asiatiska ganska så fantasilöst. Kanske kan kreativa Ekstedt, proffsiga Hellberg (Griffin’s Steakhouse) och erfarna Ljung skapa en unik matsal dessa dagar.

Även om stället har stans tveklöst vackraste matsal. Tänk om takhöjden och kristallkronorna kunde räknas i gommen!

FAKTA: Datumet för kockarnas take-over är 29/9-30/9, prislappen strax under 1000-lappen.

Kategori: Redaktionsbloggen Restaurang & Bar

Plats: Berns Asiatiska

New York Times hyllar Stockholm i artikel

Foto: Skärmavbild från newyorktimes.com

Foto: Skärmavbild från newyorktimes.com

Stockholm som resmål hajpas i utländsk media. Nu senaste lyfter New York Times fram 9 pärlor i vår stad. Bland annat tipsar de om Lilla Ego (såklart!), The Flying Elk samt prisvinnande Johan & Nyström. Även Hornstulls marknad, Artipelag och kombinerade kafé – och butikplejset Snickarbacken 7 tas upp i texten.

SOFO beskrivs som ett befriande ”opolerat undantag” till resten av stan som liknar ett fotoshoppat vykort. Dock tycker jag nog att skribenten kunde tipsat om ett stop-over på Spritmuseums nya restaurang eller Oaxen Slip istället för att rekommendera en cykeltur och picknick på Djurgården.

Och: Kungsholmen förblir en blind fläck på kartan. Kanske är det här en krögare bör tänka till om en nyöppning snart?

HÄR kan du läsa artikeln. 

Kategori: Redaktionsbloggen Restaurang & Bar

Krognytt: Här öppnar Sturehof ny bar

Här öppnar nytt Sturehof i mini-format.

Här öppnar nytt Sturehof i mini-format. Foto: Niklas Alexandersson

Att hitta en stockholmare som inte någonsin svingat en bägare på Sturehof är väl lika svårt som att hitta en person som inte sett nittis-klassikern Pretty Woman. Med andra ord: detta inlägg är angeläget för en bred publik.

Nu expanderar Sturehof lagom till hösten. Det utrymme inuti Sturegallerian som fungerat som ett atrium där shoppade kunnat spana ner i Hedengrans bokhandel (tänk Ringen på Centralen minus spottloskorna) blir nu igenfyllt med, hoppla!, en bar.

Här kommer ett 20-30tal sittplatser att rymmas. Det är inte ännu spikat om man kommer kunna äta full meny härute, men helt klart är att Sturehof blir ännu lite större och att Stureplansgallerian mer och mer börjar handla om mat och dryck än om låtsatslyxig shopping.

Det är inte koncernen Svenska Brasseriers enda satsning framöver. I september öppnar de restaurangen Luzette på Centralstation. Med 120 sittplatser inrymmer stället en matsal, en bar, en uteservering och en servering i Centralhallen. Vad som står på menyn är ännu inte avslöjat med man har inspirerats av klassiska ställen som Le Train Bleu på Gare du Lyon (Paris) och Oyster Bar (på Grand Central Station (New York).

 

Kategori: Redaktionsbloggen Restaurang & Bar

Taggar: Plats: Sturehof

Konstkollo för tjejer, satan vad coolt

konstkollo

”Män är bättre på precis allt” sa en gång en manlig tv-profil till mig (det var många år sen så jag ska inte hänga ut honom här, förhoppningsvis har den tillfälliga psykosen gått över).

”Vad grundar du det på?” undrade jag.

”All konst, alla byggnadsverk, allt är liksom skapat och skrivet av män” sa han då.

”Mja”, sa jag och visste inte riktigt hur jag skulle leverera sanningen till den historielöse 25-plussaren, ”historiskt har ju kvinnor varit förbjudna på de högre lärosätena, från att driva företag och att verka politiskt. Deras konst kom inte fram till allmänheten. De första stora verken av kvinnor skrevs ju ofta bakom manligt pseudonym.”

Den detaljen ville inte den historielösa tv-profilen låtsas om. Inte heller att under den korta tiden kvinnor FÅTT skapa fritt, har de gjort det med bravur.

Men själv är jag ingen Frida Kahlo. Faktum är att allt jag ritar ser ut som seriefigurer, och så har det alltid varit. Men det finns ju gott om ung, kvinnlig, lovande talang, och de bör absolut inte missa Konstkollo för tjejer i åldern 13-16.

Tjejerna kommer i sommar att få testa olika konstformer, få besök av unga konstnärer, göra spännande studiebesök och tillsammans avsluta med ett vernissage för allmänheten i Young Arts stora galleri i Vasastan. Låter som en dröm. Sprid ordet, och läs mer på konstkollo.tumblr.com .

Kategori: Restaurang & Bar

Varför är skålen fylld med ketchup och enkronor?

Det här inlägget presenteras i samarbete med Tom Tits.

1209337_10200635808167541_1984940766_n

Eftersom min pappa är NO-pedagog är jag uppväxt i ett hem med såna här vansinniga stilleben.

chemical_x

En skål i fönstret. Fint! Men varför är den fylld med ketchup och smutsiga enkronor?

1797446_10201380574106224_14690015_n

Snyggt kopp-underlägg, men varför är det gjort av en crème fraîche-burk som smält i ugnen?

Experiment överallt. Samt en pappa som givetvis äger ETT ANTAL t-shirtar med periodiska systemet på.
(Ja, trycket lyser i mörkret för er som undrar. Det var i alla fall coolt tills jag var sisådär tio. *tveksam tumme upp*)

Skärmavbild 2014-06-18 kl. 09.24.04

Av vissa installationer fattade jag verkligen ingenting (är det något slags rejv-kit i fickformat?).

307626_4111032024038_96344256_n

Men i stort var det en osannolik lyx att växa upp i en miljö med så mycket entusiasm inför de traditionella supertråk-ämnena NO och teknik.

PLUS prylar att gå loss med om jag fick feeling för att bygga/testa/leka eller kladda.

DSC_1314-400x265

Kort sagt: som att bo på inne på Tom tits.

aea162b7b104eaa8_800x800ar

Magisk lampa? Vi hade den.

b5bmwicdgegu43zglugr

Gigantiska såpbubblor? Pappa gjorde eget recept.

naicovpdx17xrhqejh6r

Hjärna? Vi åt det till frukost.

(Ok. Det gjorde vi inte. Men ni hajar konceptet.)

a602dc5a46bd9d09_800x800ar

Nåja. Vart vill jag komma? Jo! För den som inte haft förmånen att växa upp i samma kaos av experimentprylar och pysselmaterial har Tom Tits nyligen öppnat ett nytt roligt rum: Makerspace.

Det är rätt synd att man valt att kalla det nya rummet för just Makerspace eftersom få då fattar vad det egentligen är: en dröm-teknikverkstad med drivor av material, där besökarna kan bygga allt från robotar till fantastiska hittepå-projekt.

810d940e0417424c_800x800ar

Här får man bygga fritt, eller efter roliga uppdrag som att konstruera något som gungar när man puttar på det. (Tänker ni också på en jättestor vaggande rumpa byggd av sugrör nu? Inte. Nähä.)

Makerspace öppnade för ett par veckor sedan. Läs mer här!

/Kristin

Ps. Och just det. De smutsiga enkronorna låg i ketchup för att visa följande: Det finns en syra i såsen som fräter bort smutsen och gör slantarna skinande rena. PH-värde+tvättade pengar, gott folk. Gotta love that barndom. Ds.

Bilder: Pappa, Tomtits.

Kategori: Restaurang & Bar