AOS Bloggar / Redaktionsbloggen

Rump-nostalgi med ”Vänner”-soffan

Saknar du ”Vänner”? Eller saknar och saknar, Kanal 5 har ju glatt fortsatt sända repriser av tv-serien på bästa sändningstid, så det är lite som att sakna den där släktingen som vägrar gå hem på julaftonsnatten. Men nostalgin över serien, som nu firar 20 år, verkar vara stor. Den orange soffan från fiket Central Perk är nu nämligen ute på en liten jubileumsturné. Så Rachel-fanatiker, Joey-hysteriker, Chandler-trånande, Ross-suktare, Monica-smäktande och Phoebe-abstinenta kan sitta i den orange soffan där magin skapades. Fredagen den 19:e september befinner sig soffan i gallerian Nacka Forum mellan klockan 10.00 – 20.00. Vad du ska göra med den informationen vet jag inte riktigt.

soffan

Kategori: Restaurang & Bar

Nudelvänner! En krognyhet att hugga ätpinnarna i

Skärmavbild 2014-09-10 kl. 14.37.44

 

Skärmavbild 2014-09-10 kl. 14.38.03

 

Skärmavbild 2014-09-10 kl. 14.37.54

”Nudlar är beroendeframkallande. Vi har länge varit besatta.”

Yes, jag hör er, Adam och Albin. Och, mitt mathjärta bankar nu lite extra över denna nyhet!. Två av de bästa världar har förenats. Superproffsiga kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman matlagning i kombo med nudelbar. Nu öppnar de nudellunch, något vi verkligen saknat i stan.

De två har tidigt drivit matstudio ihop och den hyllade popupkrogen med samma namn en gång i månaden. När jag ätit där har en av mina favoriträtter faktiskt varit just en nudelsoppa; japansk filosofi och svenska råvaror.

Nudlarna på nya lunchen är en svensk version av en japansk noodle bar med olika typer av nudlar som ”eleganta somennudlar, fylliga sobanudlar, tjocka udonnudlar och slurpigt goda ramennudlar”.

Längt.

Från och med den 23 september håller Nudellunch på Adam & Albin Matstudio, Rådmansgatan 16, öppet vardagar mellan 11.30 – 14.00 på drop-in.

Kategori: Restaurang & Bar

Taggar: Plats: Adam & Albins matstudio

Boxfest mot rasism och kvinnovåld

Jag älskar ju kampsportsvärlden. Jag tränade judo som plutt, har touchat lite på boxning, tränat kickboxning i 1,5 år och numera fallit pladask för brottningsinfluerade träningen Ruffie. Det finns en värme och sammanhållning i den världen som jag gillar, och jag kan inte ens räkna alla före detta strulputtar jag mött, som beskrivit hur de fått struktur, disciplin och gemenskap i tillvaron tack vare kampsporten.
Nu dök det upp ännu ett skäl till rosenröda känslor. Boxningsklubben AIF Boxgym anordnar på lördag fest till förmån för arbetet mot rasism och kvinnovåld.  Boxuppvisning, artister och dj:s, i härligt snyggslitna lokaler med gamla boxningsaffischer och vimplar på väggarna. Storyn om hur AIF boxgym räddades är för övrigt väldigt hjärtevärmande, läs den HÄR. (som bonus ser du vår före detta krogbloggare Martin Schoris vader på bilden). Jag ska garanterat kika förbi AIF på lördag.

aifaction

Kategori: Restaurang & Bar

Så har det gått: Ett år med foodtrucks

Truck i Portland. Foto: foodcartsportland.com

Truck i Portland. Foto: foodcartsportland.com

Del av en gata i Portland utgör matbilsparkering. Foto: restreets.com

Del av en gata i Portland utgör matbilsparkering. Foto: restreets.com

En av de stockholmska pionjärerna var El Taco Truck som till och med haft egen tv-serie. Foto: Ola Axman/ Aftonbladet

En av de stockholmska pionjärerna var El Taco Truck som till och med haft egen tv-serie. Foto: Ola Axman/ Aftonbladet

För över ett år sedan och en evighet tillbaka var snabbmat reducerat till sladdrig varmkorv i torrt, upptinat bröd. Några sprut ketchup, en sträng senap – och voilá – så såg  stockholmsk fast food ut. Men så kom nyheten förra året. Food trucks på testförsök i Stockholm – äntligen skulle det hända något på stans snabbmatsscen!

Ut rullade Bun Bun Truck med fyllda vietnamesiska baguetter, Bánh mì, den grisskära El Taco Truck med svenskifierade texmex-tacos med picklad rödlök på toppen och Fred’s Food Truck med, den sedermera folksjukdomen i matformat, pulled pork i hamburgerbröd.

Men det var också så pass dynamiskt truckarnas utbud skulle bli – olika varianter på mackor (ja, burgare är en slags macka – alltid listat under ”Sandwiches” över Atlanten, till exempel). Jag åt mig gladeligen igenom de flesta truckarnas utbud i takt med att fler prövotillstånd beviljades och hela 100 stycken skulle få rulla i stan.

Men jag har till dags dato aldrig blivit golvad av en stockholmsk food trucks smaksensation. Knappt heller blivit mätt. Dessutom går de flesta truckarnas rätter loss på en hundring eller mer med dricka – för ståplats! Egentligen borde det kosta runt 60-70 kronor max. Det är ju inte samma omkostnader i en matbil som på en riktig restaurang.

För ett och ett halvt år sedan var jag i Portland, Oregon. En underbar matstad känd för sina 500-600 foodtrucks. De rullar, står parkerade på speciella parkeringar eller i parker och utgör delar av gator. Här finns ägg-trucken som bara gör 40 frukostportioner varje morgon innan de bommar igen, bacon-bilen och pannkakebilen. Hybrider av fjärran kök, som där Mexiko möter Korea, skapar ljuvliga rätter som min personliga favorit ”Bulgogi Burrito”. Här finns truckar med cajun-kök, afrikansk mat, colombianska rätter, crêpes, fish and chips, tjeckiskt, bara helt glutenfria rätter, kosher-mat, marockanskt, pajer, soppor, skaldjur, turkisk mat och veganska rätter  … med mera, med mera.

Tja, visst är det billigare med arbetskraft i Oregon och säkert lättare på många andra sätt att driva food truck än här i Stockholm. Men det som slog mig i Portland är truckägarnas passion för sin mat. Drivet. Glädjen. Stoltheten. Inte sällan är matbilen en inkörsport till att öppna egen krog. Man testar koncept, bygger sig ett stammisklientel. I Stockholm däremot är det pr-byråer som rattar truckar, nu senast med Mathias Dahlgren som poster boy åt kreditkortsföretaget Diners. Denna vecka till och med lördag serverar den tvåstjärniga kocken husman för 125 spänn rätten nere på Strömkajen.

Visst finns det en handfull truckägare som gör en bra grej i stan, men med 100 prövotillstånd ute så borde det finnas många många fler.

Stockholms food truck-entusiaster, vakna! Åk på studiebesök till Portland. Hitta passionen! Våga introducera något annat än mackor eller amerikansk streetfood. För inte måste väl vinstmarginalerna styra utbudet så hårt till en, återigen, fantasilös gatumatsflora? Och till Trafikkontoret: luckra upp snåriga regelverk och se till att vi kan få food truck-parker där flera matbilar får stanna tillsammans i mer än två timmar.

Jag ser fram emot en food truck-inkluderande stadsbild som får smaklökarna att rocka.

Kategori: Redaktionsbloggen Restaurang & Bar

Taggar:

Hemliga middagsfesten: En blöt och galen kväll

Jag dukar upp i ösregn med hjälp av Andrea Hed under förra årets Dîner en Blanc. Foto: Gustav Hugosson

Jag dukar upp i ösregn med hjälp av Andrea Hed under förra årets Dîner en Blanc. Foto: Gustav Hugosson

Ät middag med flera hundra främlingar på hemlig plats. Tja, så ser konceptet bakom ”White Dinner” (Dîner en blanc på tjusigare middagsfranska) ut. Förra året var jag en av dem som åt 3-rätters helklädd i vitt – och dränkt i ett ständigt ösregn. Se mitt TV-inslag HÄR. 

Fenomenet har funnits i 26 år och startade som ett enkelt sätt för en hemvändande fransman att bjuda in alla sin olika vänner som han inte hade plats för hemma. Så byggdes det regelverk som är White Dinners signum: Man måste vara helklädd i vitt och ha vita stolar och dukning och med sig en 3-rätters picknick deluxe.

(Kronan på det vita verket var mitt vitblommiga paraply som kostade närmare en femhundring. För övrigt är NK nästan ensamma om att sälja vita paraplyn. Om någon nu har användning av den informationen.)

I kväll går flashmob-middagen av stapeln igen och platsen är hemlig för alla involverade. Flera hundratals middagsgäster väntas delta – även om arrangören håller antal föranmälda hemligt. Förra året var adressen Strömkajen och jag skulle gissa på något lika centralt i år. Heta tips (även till andra jättepicknickande gäng i city): Strandvägen, Djurgården eller Skeppsholmen.

Håll utkik runt 19-tiden! Då brukar den vita middagen börja duka upp.

PS: Det går tyvärr ej att spontan-delta på evenemanget.

Kategori: Redaktionsbloggen Restaurang & Bar

Taggar: