AOS Bloggar / Redaktionsbloggen

Svarar på ett skitmail

Två bra saker som hänt idag:

Nr 1

Livrustkammaren sammanfattar det vi alla känner med en enkel måndags-bild.

Skärmavbild-2014-10-20-kl.-14.01.56

En spikklubba.

Är det huvudet som känns så? Vill museet gå loss på tillvaron i allmänhet med stridsvapnet?
Allt om Stockholm uppskattar den svartsynta luddigheten.

Nr 2

Jag svarar på ett mail.

skit

Läsare: ”Fan vilken skitartikel om arga snickar å amning på resturang. Har du inget annat för dig på redaktionen ??
Kan du inte skriva om vad folk tycker när man kliar sig i röven eller något.”

Svar: ”Fan vilket skitmail om min artikel. Har du inget annat för dig där hemma? Kan du inte klia dig i röven eller något. /Kristin”

Go måndag, so far!

/Kristin

Kategori: Redaktionsbloggen Stadsliv

Slussenhaveriet: Förlorade det som var bäst med stan

Debaser Slussen – innan det blev en avlastningsplats för rör.

Debaser Slussen – innan det blev en avlastningsplats för rör.

Den 27 september förra året ringde jag till Dagens Nyheters kolumnist Fredrik Strage för att leverera ett sorgebesked. I och med det nya Slussen-bygget skulle Debaser Slussen rivas. Mark- och miljööverdomstolen hade gett klartecken för ”Nya Slussen” – och med det beslutet sparkades en hel musikera ner i graven. Inga fler konserter skulle ges i denna rockens högborg. Pulsen till Stockholms musikhjärta skulle mekaniskt stängas av, trots att beskeden var fortsatt tvetydiga.

– Om de hittar mig i Riddarfjärden i morgon, då vet ni vad som hänt, konstaterade Strage och summerade år av förvirrade stridigheter.

Ett år senare stoppas nu Slussenprojektet efter ett sammanträde av exploateringsnämnden. Att bygget skulle bli 1,3 miljarder dyrare än beräknat blev droppen för den blivande, röda, politiska majoriteten som satte ner foten:

”I en skrivelse från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet slås fast att alla pågående projekteringar och upphandlingar av Nya Slussen nu ska avbrytas i väntan på nya direktiv. Inga rivningar ska göras och de pågående arbetena – ledningsdragningar med mera – ska slutföras endast om det är nödvändigt av säkerhetsskäl eller andra nödvändiga skäl”, skriver DN om den fars som samlat tillräckligt med kapitel för flertalet romaner.

Det finns mycket att säga om det här haveriet. Tidigare finansborgarrådet Sten Nordin tuggade osentimentalt vidare med sin ständigt kritiserade vision om att förvandla området till en död plats för glashus och flerfiliga bilvägar, upphöjd av en befängd idé om att bygga ett monument över sig själv. För att riva upp en krater där Södermalm omfamnar Gamla stan och – i förlängningen – City var inget annat än förivrat. Och illa omtyckt. Ja, för om detta finns mycket att säga, och det är inte jag som kommer säga det. Däremot läser jag nyheten om att Slussenprojektet ställs in med en annan slags bitterhet.

Vi förlorade nämligen ett helt år av det som var bäst med Stockholm: kulturen, musiken, myllret och skrålet från det bankande hjärta som var Debaser Slussen. Dit kom de som var nya i stan för att hitta hem, dit gick de som var uppväxta i Stockholm för att göra det samma. Det politikerna gjorde var att rasera det staden är till för: nämligen en plats för människor. Att det förbisågs är i dagsläget smärtsamt tydligt. Nu ligger där i stället rör och smuts på en tidigare sprudlande uteservering. Isande dött. Rockklubben fick rätt: de stängde för tidigt. Staden förlorade i hyra, i kultur – i arbetstillfällen. I ett levande Stockholm.

Det, om något, är en  pågående manifestation över hur förbannat hjärndött detta spektakel skötts.

Kategori: Restaurang & Bar

Bäst i Sverige på att snapsa

Järn, nubbe eller sup. Den kära snapsen har inte bara många namn, utan även många visor tillägnad sig. Att sjunga en snutt innan skålen är en tradition med långa anor och bred spridning. Från julbord till midsommarfirande och kräftskiva ekar ”Helan går”, ”Mera brännvin” och andra välkända klassiker.

COLOURBOX10336061

Men hur går det med förnyelsen av låtskatten då? Jo tack, bara bra! Varje år skrivs mängder av nya snapsvisor runtom i Sverige. Nu har tre av dem belönats med titeln ”Årets snapsvisa 2014” av Vin & Sprithistoriska Museet som arrangerat SM i nyskrivna snapsvisor sedan 1995.

Man drinking vodka.

Årets Svenska Mästare i nyskrivna snapsvisor 2014 blev Peter Thurell  från Danderyd  med visan ”Nu och då” som fick beröm för att den handlar om att ”fånga nuet – Carpe diem”.

NU OCH DÅ
Melodi: Skånska slott och herresäten.

Kravet att alltid ta vara på ”nuet”
har numera stigit dom flesta åt hu´et.
Om snapsen ska tas innan ”nuet” blir ”då”,
så, säg, va´ i helsicke väntar vi på?

HÄR hittar du alla vinnare + låttexterna

COLOURBOX10350086

En helt vanlig bild på en spritkramare som carpar.

10559682_10154442075095554_3058913882911544681_n

En helt ovanlig bild från det underbara mötet med mitt livs största Campari-flaska!!!!

/Kristin

Kategori: Stadsliv

Honan och Madonnan

”Det här måste vara en tortyrkammare för barn” sa min vän Cecilia på utställningen ”Skulptur efter skulptur” på Moderna museet i helgen.

bild 2

Man kan tro att skulptur ska vara astråkigt, typ något skrynkligt gammalt gubbansikte i bajsbrunt järn. Men icke! Istället kom vi in ett rum fullt av högblankt, färgglatt och poppigt. Kitchiga föremål uppförstorade till förtrollande jätteformat.

Man ville ta och slicka på allt! Tyvärr rådde strikt ”1-meters-regel” (därav kommentaren om tortyrkammare).

bild 1

Vi roade oss istället med att ta bilden ”Honan och Madonnan”

bild 3

Samt avslutade såklart med en så kallad #shellfie vid Katharina Fritsch tuggumirosa snäck-snärta.

Utställningen rekommenderas!

Kategori: Scen & Kultur

Fly tunnelbanan i rulltrappa - i forskningens tjänst

Känner du för att vara försökskanin? Vid Västra skogens tunnelbanestation ska man nu undersöka vilken möjlighet man har att utrymma uppåt i en rulltrappa, till exempel vid underjordisk brand, med ett antal testpersoner. Jag är gärna med – vad gör man inte för forskningen – men jag kräver att få aktivera min inre, slumrande aktris vid utrymningen. ”Sa någon bomb?!” ”Ur vägen, snart rasar taket!” och ”Noooooooooo” (vrålat under dykhopp med dånande flammor som kuliss). Kanske är jag alltså inte den mest lämpade för detta, men om du känner dig manad – anmäl dig här.

firewtihfiretrailer
”Vår sista stund är kommen! Bäst att vi hånglar, för säkerhets skull!”

firewithfire
”Jag tar rulltrappan som Katniss. Var är min pilbåge?”

Kategori: Restaurang & Bar